Interreg – IPA prekograničnog projekta

Promocija Interreg – IPA prekograničnog projekta, žiga garancije kvaliteta tradicionalnih prehrambenih proizvoda TASQ i online platforme www.tasq.rs
Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK) u sredu 14.10.2020. godine, sa početkom u 11.00 časova, održana je konferencija za medije povodom promocije INTERREG-IPA CBC HUSRB projekta TASQ, žiga garancije kvaliteta tradicionalnih prehrambenih proizvoda i online platforme www.tasq.rs, u organizaciji FIMEK-a kao jednog od partnera na projektu. Predstavnici medija imali su prilike da čuju sve ključne informacije po pitanju završnih aktivnosti i rezultata projekta, sa akcentom na promociju www.tasq.rs online platforme.

Ispred partnera na projektu sa srpske strane, na konferenciji za medije, govorili su:

• Prof. dr Dragan Soleša, Dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu,
• Dr Predrag Ikonić, viši naučni saradnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS),
• Dr Jovana Gardašević, asistent Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu,
• Đorđe Mrkić, PG Mrkić, pčelar iz Veternika i dobitnik žiga garancije kvaliteta TASQ.

Kliknite ovde za prilog o TASQ promociji

Dr Predrag Ikonić, viši naučni saradnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i kordinator projekta, ukazao je je na važnost sistema kvaliteta TASQ, koji je razvijen u okviru ovog projekta sa ciljem osiguranja kvaliteta za tradicionalno proizvedenu hranu, a koji pomaže u standardizaciji proizvodnje ovih proizvoda i obezbeđuje njihovu bezbednost i kvalitet. Takođe, osvrnuo se i na metodologiju izrade sistema kvaliteta TASQ kao i neophodne uslove za dobijanje nekog od TASQ tokena, na osnovu senzorskih i/ili nutritivnih vrednosti tradicionalnog prehrambenog proizvoda. Predrag je takođe naveo proizvode koji spadaju u tradicionalne prehrambene proizvode, zatim je istakao da je zainteresovanost proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda za obezbeđenje sistemom kvaliteta TASQ velika, kao i da je saradnja sa partnerima i kolegama iz Mađarske bila na zavidnom nivou.

Dr Jovana Gardašević, docent Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu održala je prezentaciju online platforme TASQ.RS. Ona je pored definisanja online platforme kao promotivnog i prodajnog kanala koji ima za cilja da konsoliduje online tržište tradicionalnih prehrambenih proizvoda i poveže kupce i proizvođače, navela korisne informacije oko načina pristupanja platformi kroz kreiranje profila kupca i profila proizvođača, zatim pokazala na koji način može da se vrši pretraga proizvoda (prema 9 grupa proizvoda, na primer: Proizvodi od mesa, Proizvodi od voća i povrća, Začini i čajevi, Mlečni proizvodi i tako dalje; prema indikatorima kvaliteta, na primer: senzorki token, nutritivni token, dodatnim indikatorima kvaliteta kao što su recimo oznaka geografskog porekla ili kategorija organskog proizvoda te prema TASQ tokenima), zatim kako se vrši pretraga proizvođača (prema grupi proizvoda na primer Fermentisane sušene kobasice, svež sir, med, džem/pekmez, namaz od povrća – ajvar i sl.; prema zemljama: Republika Srbija i Mađarska). Jovana je objasnila da se nakon izvršene pretrage preko nekog od ponuđenih filtera vrši porudžbina, čiji detalji stižu na mejl i kupca i prodavca. Time se ispunjava osnovni cilj kreiranja online platforme a to je promocija tradicionalnih prehrambenih proizvoda i njihovih proizvođača te direktan kontakt dve zainteresovane strane.

Pčelar Đorđe Mrkić je napomenuo da se samo trudom i upornim radom kroz godine pčelarenja moze doći do visokog nivoa u radu koji pruža kvalitet. Saradnja sa FINS-om je omogućila da se taj kvalitet i dokaže. Takođe je ukazao i na činjenicu da su samo analize koje se rade, na akreditovanim laboratorijama, najbolji dokaz kvaliteta.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.