23/05/2023
FINS presented CROPDIVA project at the workshop, „Support to local food producers through understanding the correct declaration of products“, held at the 90th International Agricultural Fair in Novi Sad on May 22nd, 2023. The aim of this workshop was to provide support to local and small food producers in relation to product declaration in order to …
23/05/2023
Juče smo u okviru FAO projekta „Grainefit“ organizovali radionicu „Podrška lokalnim proizvođačima hrane kroz razumevanje pravilnog deklarisanja proizvoda“, koja je okupila poljoprivredna gazdinstva i male proizvođače prehrambenih proizvoda. Cilj ove radionice bio je da pružimo podršku lokalnim i malim proizvođačima hrane u vezi sa deklarisanjem proizvoda, kako bi unapredili proizvode koje plasiraju na tržište – …
22/05/2023
U okviru projekta SAIGE u FINS-u 17. i 18. maja boravili su članovi Međunarodnog savetodavnog odbora koji čine visokoprofilisani eksperti u oblasti istraživanja, inovacija i transfera tehnologije iz vodećih evropskih institucija kao što su: Teagasc Food Research Centre, Irska; C.E.B.A.S. -C.S.I.C., Španija, Fakultet za menadžment, Varšava, Poljska i Institut za molekularnu medicinu João Lobo Antunes, …
16/05/2023
We are happy to announce that the work of the H2020CROPDIVA team from FINS regarding the development of functional spread based on faba bean seeds resulted in an interesting publication that was presented at the 8th International Conference „Sustainable Postharvest and Food Technologies“ (INOPTEP 2023). The main focus of this work was to evaluate the …
15/05/2023
📢 We had an incredible workshop last week on „Regional Innovation Needs vs. Innovation Capacity of HEIs“ within the InterHEI project! 🌍✨ 🔬 Our workshop delved into the fascinating topic of innovation, focusing on the delicate balance between regional innovation needs and the innovation capacity of Higher Education Institutions (HEIs). We were thrilled to explore …
12/05/2023
POZIV NA RADIONICU – Podrška lokalnim proizvođačima hrane kroz razumevanje pravilnog deklarisanja proizvoda, 22.05.2023. godine u sali 6 Kongresnog centra Master Novosadskog sajma, Hajduk Veljkova 11, 21000 Novi Sad u periodu 11-13h, tokom trajanja 90. međunarodnog Poljoprivrednog sajma. Radionica je namenjena proizvođačima i prerađivačima hrane, a realizuju je istraživači Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i …
10/05/2023
📣 Are you an academic or non-academic staff from scientific organisations and interested in spinning off #innovative companies in the area of #food and #health? Join our 2nd Insight Academy and learn how to bring your company idea to Life! The Insight Academy is part of the InterHEI initiative (https://www.interhei.eu) under the EIT HEI Initiative aimed at unlocking the potential of European higher education institutions …
11/04/2023
U Arilju je 5.aprila 2023. godine održana Uvodna konferencija istraživačkog projekta ALLIANCE (ID: 101084188), koji se implementira u okviru Horizon Europe programa, u dvanaest evropskih zemalja. Cilj ovog projekta je sprečavanje prevara u oblasti organske hrane, kao i hrane sa oznakama geografskog porekla. U tom smislu, srpski proizvod koji će biti obuhvaćen aktivnostima ovog projekta …
06/04/2023
Sjajna vest! Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uz učešće kolega sa Tehnološkog fakulteta, Novi Sad, dobio novi istraživački projekat! Naš tim, predvođen dr Pavlom Jovanovom, posvetiće se pronalaženju inovativnih rešenja u okviru „Zelenog programa saradnje nauke i privrede“, koji finansira Fond za nauku Republike Srbije pod nazivom …
06/04/2023
Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu bio je 4. i 5. aprila domaćin PEKARIJADE, najvećeg nacionalnog takmičenja za najboljeg profesionalnog pekara i najboljeg budućeg mladog pekara (koji se tek školuju za ovo zanimanje). Takmičari su pokazali veliko znanje i umešnost u izradi pica, štrudli, bureka, hleba i umetničkog dela. Takmičenje PEKARIJADA se odvijalo …