OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Njena ekspertiza je vezana za tehnologiju i određene segmente bezbednosti mesa i proizvoda od mesa. Bavi se kreiranjem novih proizvoda od mesa sa dodatom vrednošću, njihovom karakterizacijom i ispitivanjem održivosti. Takođe, bavi se standardizacijom kvaliteta i zaštitom tradicionalnih prehrambenih proizvoda.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Unapređenje i produženje skladištenja voća i povrća korišćenjem savremenih tehnologija. Analitika kvaliteta voća i povrća. Određivanje mineralnog sastava hrane metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Primena ekološki prihvatljivih rešenja i standarda u proizvodnji hrane za ljudsku upotrebu i hrane za životinje. Bezbedno korišćenje otpada iz poljoprivrede i prehrambene industrije. Optimizacija proizvodnje biodizela od otpada prehrambene industrije i alternativnih biljnih vrsta. Autor na dva nacionalna patenta i više tehničkih rešenja za postupak proizvodnje proizvoda visoke nutritivne vrednosti i postupka iskorišćenja otpada iz prehrambene industrije.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Primena inoviranih i tradicionalnih tehnologija u cilju dobijanja funkcionalnih proizvoda sa dodatom vrednošću i analiza kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda. Dizajn inoviranih prehrambenih proizvoda uz valorizaciju sporednih proizvoda prehrambene industrije. Iskustvo u saradnji sa privredom na više istraživačko-razvojnih projekata.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Iskustvo u kontroli kvaliteta i bezbednosti hrane za životinje; uključivanje alternativnih i sporednih proizvoda prehrambene industrije u ishranu životinja sa akcentom na hranu za preživare; unapređenje kvaliteta hrane za životinje primenom različitih tehnoloških postupaka proizvodnje.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Izolovanje bioaktivnih jedinjenja i nutrijenata iz različitih biljnih sirovina sa posebnim akcentom na valorizaciju sporednih proizvoda prehrambene industrije i agroindustrijskog otpada uz upotrebu “zelenih” tehnologija. Iskustvo u razvoju prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću i proizvoda za specijalne kategorije potrošača poput bezglutenskih. Aktuelna oblast istraživanja je unapređenje nutritivnog profila različitih prehrambenih proizvoda primenom zamenjivača masti i proteina izolovanih iz biljnih sirovina. Učesnik većeg broja međunarodnih i nacionalnih projekata, autor i koautor mnogobrojnih tehničkih rešenja. Rukovodilac službe obezbeđenja kvaliteta akreditovane laboratorije FINSLab, sa višegodišnjim iskustvom u vođenju odeljenja za mikroanalitiku (instrumentalne analize).
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Fokus istraživanja su nauka o hrani u kombinaciji sa senzorskom analizom zajedno sa istraživanjem novih metodologija za razumevanje stavova i potreba potrošača, sa ciljem da se podrži prelazak na zdraviju i održiviju ishranu. Osmišljava programe obuka i odabira ocenjivača za sprovođenje senzorske analize u skladu sa važećim međunarodnim ISO standardima, za potrebe laboratorija i privrede. Član komisije za standarde i srodna dokumenta KS E034 - 12 - Senzorne analize, pri Institutu za standardizaciju Srbije.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Bezbednost hrane i hrane za životinje, sa posebnim fokusom na hemijske kontaminente mikotoksine: razvoj, optimizacija i validacija analitičkih metoda (HPLC/DAD/FLD/MS-MS), uticaj vremenskih uslova na pojavu mikotoksina, konvencionalne i nove tehnike redukcije i procena rizika.
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Karakterizacija sirovina i proizvoda animalnog porekla- nutrititivne osobine i senzorska svojstva; Kreiranje novih biološki vrednih proizvoda animalnog porekla.