Istraživači

Dr Vojislav Banjac

+381(0)21/485 3775;

vojislav.banjac@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Tehnologija proizvodnje hrane za životinje, tehnološki procesi mlevenja, mešanja, kondicioniranja, peletiranja, ekstrudiranja i aplikacije tečnih dodataka. Ispitivanje tehno-funkcionalnih osobina novih sirovina u ekstrudiranim proizvodima za ishranu riba i kućnih ljubimaca. Iskustvo u kreiranju i razvoju inovativnih proizvoda za ishranu životinja za potrebe industrije hrane za životinje.

Dr Zorica Tomičić

+381(0)21/485-3793;

zorica.tomicic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Određivanje aminokiselinskog sastava u hrani i hrani za životinje. Mikrobiološka bezbednost hrane i hrane za životinje. Antimikrobna aktivnost etarskih ulja, biljnih ekstrakata i drugih prirodnih jedinjenja. Razvoj inovativnih pristupa u kontroli patogena i produženju roka trajanja hrane i hrane za životinje korišćenjem novih i ekološki prihvatljivih tehnika. Detekcija genetski modifikovanih organizama (GMO) u hrani biljnog porekla. Zamenik odgovornog lica Odeljenja za molekularno-biološka ispitivanja FINSLab-a.

Dr Aleksandar Marić

+381(0)21/485-3812;

aleksandar.maric@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Hemija hrane sa fokusom na bezbednost hrane, razvoj zelenih ekstrakcionih tehnika za određivanje sadržaja bioaktivnih komponenti. Kvalitet i bezbednost meda. Upravljanje kvalitetom u analitičkim laboratorijama.

Dr Aleksandra Bajić

+381(0)21/485-3779;

aleksandra.bajic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika

Dr Ana Varga

+381(0)21/485 3805;

ana.varga@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Mikrobiološka ispravnost namirnica biljnog i životinjskog porekla i hrane za životinje. Ispitivanje antimikrobnog potencijala etarskih ulja, biljnih ekstrakata i drugih prirodnih jedinjenja i mogućnosti njihove primene za eliminisanje patogenih bakterija i njihovih biofilmova u hrani, posebno onoj koja se konzumira sveža.

Dr Danka Dragojlović

+381(0)21/485-3828;

danka.dragojlovic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja

Dr Dragana Plavšić

+381(0)21/485-3822;

dragana.plavsic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Mikrobiološka bezbednost i kvalitet namirnica biljnog i životinjskog porekla sa fokusom na mikološku kontaminaciju namirnica biljnog porekla, žita i proizvoda na bazi žita. Antimikrobna aktivnost etarskih ulja, biljnih ekstrakata i drugih prirodnih jedinjenja. Primena etarskih ulja u produžetku roka održivosti pekarskih proizvoda. Upravljanje kvalitetom u mikrobiološkim laboratorijama.

Dr Dragana Ubiparip Samek

+381(0)21/485-3779;

dragana.ubiparip@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Iskustvo u nauci o potrošačima, pre svega u istraživanju ponašanja potrošača vezano za konzumaciju voća i povrća. Dodatno, iskustvo u oblasti senzorske analize i statističke obrade podataka. Učesnik više međunarodnih projekata u oblasti hrane. Član Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Dr Jelena Vujetić

+381(0)21/485-3828;

jelena.vujetic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Upotreba alternativnih sirovina i sporednih proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrede u ishrani ljudi i životinja. Razvoj novih formulacija hrane iz nusproizvoda prehrambene industrije primenom tehnoloških postupaka izolacije proteina. Iskustvo u ispitivanju svarljivosti i dostupnosti biološki aktivnih jedinjenja primenom proteolitičkih enzima.

Dr Marijana Đorđević

+381(0)21/485-3824;

marijana.djordjevic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Istraživački interes obuhvata formulisanje i razvoj novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda uz upotrebu funkcionalnih sastojaka (biljnih proteina, prehrambenih vlakana, fenolnih jedinjenja) koji potiču iz sporednih proizvoda prehrambene industrije i agroindustrijskog otpada kao i nutritivno vrednih biljnih sirovina, sa akcentom na pekarske proizvode namenjene potrošačima sa posebnim potrebama u ishrani (proizvodi bez glutena). Kao istraživač, obučena je za empirijsku i fundamentalnu reološku analizu testa, analizu teksture i senzornu ocenu pekarskih proizvoda, kao i karakterizaciju sastojaka i sirovina u pogledu njihovog sastava i tehno-funkcionalnih svojstava.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.