Hrana za koke nosilje-Hlorela plus
Date
2022Author
Rakita, Slađana
Čabarkapa, Ivana
Banjac, Vojislav
Spasevski, Nedeljka
Tomičić, Zorica
Vidosavljević, Strahinja
Stojkov, Viktor
Metadata
Show full item recordAbstract
Alge su prepoznate kao potencijalno alternativno proteinsko hranivo i funkcionalni dodatak
hrani za životinje, stoga njihova upotreba u ishrani životinja postaje sve intenzivnija
poslednjih godina. Dodatkom algi u ishrani životinja mogao bi da se smanji pritisak na
stočarstvo koje se zasniva na upotrebi sojine sačme i drugih žitarica a zauzvrat da se smanji jaz
između proizvodnje životinja i zahteva tržišta. U okviru ovog tehničkog rešenja ispitana je
mogućnost dodatka alge hlorele u proizvodnji hrane za koke nosilje kao alternativnog izvora
proteina i esencijalnih masnih kiselina. Ispitivani uzorak hlorele je karakterisao visok sadržaj
proteina (oko 61%), što je tri puta više u odnosu na govedinu koja se smatra jednim od
najkoncentrovanijih dostupnih oblika proteina. Hlorela je odličan izvor ω-3 masnih kiselina
(21.6 g/100g), aminokiselina (87.55 g/100g proteina), od kojih je sadržaj esencijalnih
aminokiselina iznosio 31.3 g/100g. Takođe je utvrđeno da hlorela sadrži više hlorofila od
većine dostupnih suplemenata koji sadrže procesirani hlorofil i izvor je bioaktivnih molekula
fenolne strukture koje imaju snažan antioksidativni potencijal i potencijal uklanjanja slobodnih
radikala.
Dodatak hlorele u hranu za koke nosilje u količini od 5 i 10% uticao je na smanjenje zasićenih
masnih kiselina i povećanje ω-3 masnih kiselina, što ukazuje da se primenom hlorele u ishrani
životinja može modifikovati sastav masti u mleku, profil masnih kiselina u mesu goveda, i
uticati na dizajniranje funkcionalnih “ω-3 jaja“. Uključivanjem hlorele u smešu za koke nosilje
postiglo se poboljšanje sadržaja amino kiselina. Takođe je primećeno da je dodatak hlorele u
hranu za koke nosilje doveo do poboljšanja fizičkih karakteristika peleta. Naime, pelete sa 10%
hlorele su imale veću nasipnu masu, što doprinosi njihovom olakšanom transportu i
skladištenju. Proizvedene pelete sa 5% i 10% hlorele su bile manje tvrdoće, što ukazuje da bi
mogle lakše da se konzumiraju od strane životinje zbog manje tvrdoće. Posmatrano sa
ekonomske strane, proizvodnje hrane za koke nosilje hlorela plus je viša u odnosu na
konvencionalnu proizvodnju za cenu količine dodate hlorele. Proizvodnja hrane za koke
nosilje sa dodatkom hlorele, iako ima višu cenu od konvencionalne proizvodnje, ima
ekonomsku opravdanost, pre svega zbog funkcionalnih svojstava postignutih njenom
suplementacijom, a koja mogu biti evidentirana kroz uticaj na opšte zdravstveno stanje
životinja i poboljšan nutritivni profil konzumnih jaja.