Bezglutenski keks na bazi pirinča i heljde namenjen industrijskoj proizvodnji

Bezglutenski tvrdi keks na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije.

Broj prijave patenta: P-2010/0132

Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Sedej, I., Mandić, A., Pestorić, M., Mišan, A.

Bezglutenski tvrdi keks na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije.

Bezglutenski tvrdi keks na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije. Sirovinski sastav testa čine: smeša od 80% pirinčanog i 20% belog heljdinog brašna, voda, biljna mast, šećer u prahu, med, natrijum-hidrogen-karbonat, emulgator, karboksimetilceluloza i kuhinjska so, i namenski je za ovu formulaciju definisan industrijski tehnološki proces proizvodnje koji omogućava dobijanje bezglutenskog tvrdog keksa optimalnih senzornih svojstava.