Centar za bezbednost hrane i hrane za životinje

Centar za bezbednost hrane i hrane za životinje bavi se bezbednošću hrane i hrane za životinje sa aspekta mikrobiologije, molekularne biologije (GMO) i ispitivanja pokazatelja bezbednosti primenom najsavremenijih hemijskih metoda.

Istraživanja iz oblasti antimikrobne aktivnosti i mikotoksikologije

  • Istraživanja iz oblasti mikotoksikologije (pojava mikotoksina u odnosu na klimatske uslove, razvoj metoda za njihovo određivanje, tehnike za redukciju mikotoksina) i biosorpcije mikotoksina.
  • Antimikrobna i antibiofilm aktivnost etarskih ulja.
  • Antimikrobna i antibiofilm aktivnost dezificijenasa.
  • Razvoj fenolno-probiotskih formulacija zasnovanih na modelu tehnologije višestrukih prepreka u kontroli patogena u prehrambenoj industriji.
  • Kontaminacija biljnog materijala enterobakterija putem vode za zalivanje uz korišćenje fluorescentno obelezenih sojeva, i primena savremenih tehnika dekontaminacije.
  • Karakterizacija i mogućnost inkorporacije mikroalgi u hranu i hranu za životinje.

Ekstrakcija i kvantifikacija bioaktivnih molekula

  • Istraživanja bazirana na zelenim ekstrakcijama (sub- i superkritična ekstrakcija, kao i ekstrakcija NADES rastvaračima i jonskim tečnostima) bioaktivnih molekula iz biljnih izvora i prirodnih proizvoda poput meda, karakterizacija ekstrakata i mogućnost njihove implementacije, kao i kvantifikacija pojedinih nosilaca funkcionalnosti/bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Bezbednost sporednih proizvoda i mogućnost njihove primene

  • Kvalitet, bezbednost i funkcionalnost ekstrudiranih proizvoda (flips i testenina).
  • Karakterizacija mesa i ljušture plavog raka (Callinectes sapidus).
  • Biosorpcija metala iz alkalisanog soka rezancima šećerne repe.
  • Nastavak istraživanja realizovanih Inovacionih vaučera na temi hladno ceđenog ulja i brašna pogače.
Bulevar cara Lazara 1
21101 NOVI SAD, SERBIA

Mapa

FINSLab Laboratory

07:00 - 15:00

This site is registered on wpml.org as a development site.