News 10 CheTea3D‘s journey

The CheTea3D journey, lasting 12 months, is coming to an end.

We started with sour cherry pomace, a by-product of juice production, and stabilised it through lyophilisation. We then used this new ingredient, rich in bioactive compounds, in cookie formulation. But we didn’t get regular cookies, our sour cherry pomace-enriched cookie was 3D printed. By using this new and innovative technology, we managed to obtain appealing, tasty, safe and healthy food product with simultaneous valorization and reduction of waste.

Maybe you will see our cookie on the market!

This research was supported by the Science Fund of the Republic of Serbia, #12928, Advanced formulation of sour cherry pomace-based tea cookies: Integrating nutritional enhancement and 3D printing – CheTea3D.

 

Путовање у оквиру CheTea3D пројекта, које је трајало 12 месеци, ближи се крају.

Почели смо са тропом вишње, нуспроизводом производње сока, и стабилизовали смо га лиофилизацијом. Затим смо овај нови састојак, богат биоактивним једињењима, користили у формулацији колачића. Али нисмо добили обичне колачиће, наш колачић обогаћен тропом вишње је штампан 3Д штампом. Коришћењем ове нове и иновативне технологије, успели смо да добијемо привлачан, укусан, безбедан и здрав прехрамбени производ уз истовремену валоризацију и смањење отпада.

Можда ћете видети наш колачић на тржишту!

Истраживање спроведено уз подршку Фонда за науку Републике Србије, #12928, Напредна формулација чајног пецива на бази тропа вишње: Интегрисање нутритивног обогаћења и 3Д штампе – CheTea3D.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.