Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde, bez dodatka aditiva, i sa povećanim sadržajem prirodnih antioksidativnih materija

Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije, ali zbog specifičnog sadržaja rutina pogodan je i preporučljiv i za ishranu ljudi sa kardiovaskularnim smetnjama, kao i zbog ukupne nutritivne vrednosti i zdravom delu populacije u cilju prevencije prethodno spomenutih poremećaja metabolizma.

Broj patenta: P-2009/0143

Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Kevrešan, Ž., Matić, J

Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije, ali zbog specifičnog sadržaja rutina pogodan je i preporučljiv i za ishranu ljudi sa kardiovaskularnim smetnjama, kao i zbog ukupne nutritivne vrednosti i zdravom delu populacije u cilju prevencije prethodno spomenutih poremećaja metabolizma.

Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije, ali zbog specifičnog sadržaja rutina pogodan je i preporučljiv i za ishranu ljudi sa kardiovaskularnim smetnjama, kao i zbog ukupne nutritivne vrednosti i zdravom delu populacije u cilju prevencije prethodno spomenutih poremećaja metabolizma. Na osnovu željenih teksturnih, senzornih i funkcionalnih osobina bezglutenskog hleba kreiran je sirovinski sastav finalnog proizvoda, a koji čine pirinčano i heljdino brašno (u različitim odnosima), biljna mast, kvasac, šećer, so i voda. Funkcionalna svojstva proizvoda potiču od rutina, tanina, i ukupnih prehrambenih vlakana, a nutritivna svojstva od aminokiselinskog sastava proteina i prisutnih mineralnih materija poreklom iz heljde, a koje se u proizvod unose u količinama koje zavise od vrste (belo ili integralno heljdino brašno) i učešća heljdinog brašna u recepturi za dati bezglutenski hleb. U zavisnosti od sirovinskog sastava proizvoda definisan je tehnološki proces proizvodnje (izmenjen u odnosu na standardni za pšenični hleb), koji konačno omogućava dobijanje bezglutenskog hleba na bazi pirinča i heljde, bez dodatka aditiva i sa povećanim sadržajem prirodnih antioksidativnih materija optimalnih senzornih svojstava u odnosu na željene.

This site is registered on wpml.org as a development site.