HLEB OD INTEGRALNOG HELJDINOG BRAŠNA

Hleba od integralnog heljdinog brašna sadrži minimum 50% integralnog heljdinog brašna i predstavlja funkcionalan proizvod produžene trajnosti sa prijatnom aromom i adekvatnom teksturom.

Rukovodilac Centra za proizvode na bazi žita

Dr Marijana Sakač

+381(0)21/485-3772 ; marijana.sakac@fins.uns.ac.rs

Hleba od integralnog heljdinog brašna sadrži minimum 50% integralnog heljdinog brašna i predstavlja funkcionalan proizvod produžene trajnosti sa prijatnom aromom i adekvatnom teksturom.

POTENCIJALNI EKSTERNI KORISNICI
Mala, srednja i velika pekarska preduzeća.

OPIS PROIZVODA:
Hleba od integralnog heljdinog brašna sadrži minimum 50% integralnog heljdinog brašna i predstavlja funkcionalan proizvod produžene trajnosti sa prijatnom aromom i adekvatnom teksturom.
Supstitucija pšeničnog belog brašna integralnim heljdinim brašnom povećava nutritivnu vrednost ovog hleba u pravcu povećanog sadržaja ukupnih dijetnih vlakana, proteina, mineralnih materija i antioksidativnog potencijala.
Antiaterogeni efekat ovog hleba dokazan je sprovođenjem dijetetske intervencije na pacijentima sa poremećajem lipidnog statusa. Stoga je namenjen potrošačima sa poremećajem metabolizma lipida, ali i zdravim osobama koje žele da unaprede svoje zdravlje.
Tehnološki postupak je primenljiv i u svim pekarskim pogonima. Proizvod je kreiran kao rezultat istraživanja u okviru projekta TR-20068 “Prehrambeni proizvodi za grupe potrošača sa specijalnim zahtevima i potrebama”.