KEKS SA BILJNOM MEŠAVINOM ”VITALPLANT” I SMANJENIM SADRŽAJEM MASNOĆE

Zamenom dela masnoće u formulaciji za keks sa biljnom mešavinom „Vitalplant“ nerastvornim dijetnim vlakanima (nivo supstitucije masti od 30%) dobijen je funkcionalni proizvod sa smanjenim sadržajem masnoće.

Zamenom dela masnoće u formulaciji za keks sa biljnom mešavinom „Vitalplant“ nerastvornim dijetnim vlakanima (nivo supstitucije masti od 30%) dobijen je funkcionalni proizvod sa smanjenim sadržajem masnoće.

POTENCIJALNI EKSTERNI KORISNICI
Mala, srednja i velika pekarska i konditorska preduzeća.

OPIS PROIZVODA:
Zamenom dela masnoće u formulaciji za keks sa biljnom mešavinom „Vitalplant“ nerastvornim dijetnim vlakanima (nivo supstitucije masti od 30%) dobijen je funkcionalni proizvod sa smanjenim sadržajem masnoće. Prehrambena izjava „sa smanjenim sadržajem masnoće“ u skladu je sa zahtevima Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS br. 85/2013).
Proizvedeni keks se, pored smanjenog sadržaja masnoće (cca 30%) i niže energetske vrednosti (cca 12%), odlikuje i povećanim sadržajem ukupnih prehrambenih vlakana (cca 8% u s.m.), kao i makro- i mikroelemenata (Mg, Fe, Cu, Zn, K), što ga svrstava u kategoriju funkcionalnih proizvoda. Namenjen je prevashodno gojaznim osobama, kao i onim sa metaboličkim poremećajima i kardiovaskularnim oboljenjima, te ostalim potrošačima orijentisanim na zdravu ishranu. Tehnološki postupak je primeljiv u svim pogonima koji poseduju opremu za proizvodnju keksa.
Proizvod je kreiran kao rezultat istraživanja u okviru projekta TR-31029 “Funkcionalni proizvodi na bazi žita namenjeni osobama sa metaboličkim poremećajima” i APV projekta broj 114-451-4382/2013-03.

This site is registered on wpml.org as a development site.