PECIVO OD BESKVASNOG LISNATOG TESTA PROIZVEDENO OD BRAŠNA SPELTA PŠENICE

Pecivo od beskvasnog lisnatog testa je proizvedeno od 100% speltinog brašna i pripada grupi specijalnih pekarskih proizvoda po Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa.

Pecivo od beskvasnog lisnatog testa je proizvedeno od 100% speltinog brašna i pripada grupi specijalnih pekarskih proizvoda po Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa.

POTENCIJALNI EKSTERNI KORISNICI
Mala, srednja i velika pekarska i konditorska preduzeća.

OPIS PROIZVODA:
Pecivo od beskvasnog lisnatog testa je proizvedeno od 100% speltinog brašna i pripada grupi specijalnih pekarskih proizvoda po Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa (“Sl. list SRJ”, br. 52/95 i “Sl. list SCG”, br. 56/2003 – dr. pravilnik, 4/2004 – dr. pravilnik i “Sl. glasnik RS”, br. 43/2013 – dr. pravilnik).

Proizvodi se po proizvođačkoj specifikaciji. Pecivo od beskvasnog lisnatog testa proizvedeno od 100% speltinog brašna je nutritivno vrednije u odnosu na standardna peciva od beskvasnog lisnatog testa. Njegova poboljšana nutritivna vrednost se ogleda u većem sadržaju proteina i celuloze i u smanjenom sadržaju masti i skroba. I pored značajno manje zapremine i veće čvrstoće u odnosu na standarno beskvasno lisnato pecivo, njegova opšta senzorska prihvatljivost nije bitno smanjena po oceni senzoričara.

Tehnološki postupak je primenljiv i svim pekarskim pogonima. Proizvod je kreiran kao rezultat istraživanja u okviru projekta III-46005 “Novi proizvodi cerealija i pseudocerealija u organskoj proizvodnji”.