Postupak za proizvodnju speltinog slanog keksa sa smanjenim sadržajem masnoće

Postupak za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti za vrednost od 31,4% u odnosu na standardni speltin slani keks sastoji se od izmenjene recepture koja uključuje prirodnu sirovinu koja doprinosi smanjenju sadržaja masti, a pri tome da se mastifikacija proizvoda značajno ne menja.

Broj prijave patenta: P-2014/0708

Autori: Šimurina O., Filipčev B., Bodroža-Solarov M.

Postupak za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti za vrednost od 31,4% u odnosu na standardni speltin slani keks sastoji se od izmenjene recepture koja uključuje prirodnu sirovinu koja doprinosi smanjenju sadržaja masti, a pri tome da se mastifikacija proizvoda značajno ne menja.

Postupak za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti za vrednost od 31,4% u odnosu na standardni speltin slani keks sastoji se od izmenjene recepture koja uključuje fino usitnjene speltine mekinje, granulacije ispod 200 m u količini od 120 g na 1 kg smeše sastavljene od 800g integralnog speltinog brašna i 200 g kukuruznog skroba, dodate biljne masti 280 g, soli 18 g, praška za pecivo 10 g i vode 0,329 l, takođe na 1 kg pomenute smeše. Parametri rada obuhvaćeni postupkom za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice obuhvataju ukupno vreme homogenizacije testa od 13 minuta, laminiranje testa do debljine od 4,5 mm, oblikovanje testa i pečenje oblikovanog testa na temperaturi od 1701 oC u trajanju od 14 minuta. Predmetni postupak ne umanjuje ukupni kvalitet slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti, posebno ne utiče na promenu ukusa, arome i teksture u odnosu na standardni speltin slani keks, ocenjene od strane ekspertskog panela.