Dr Alena Stupar je jedna od ovogodišnjih dobitnica Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

Naša draga koleginica Dr Alena Stupar, Dr Jovana Despotović i Dr Tijana Milićević su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Na svečanoj ceremoniji  održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanijim mladim naučnicama u dodeljene su stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjene su realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

„Jako mi je drago da je ova nagrada koja se dodeljuje od 2010. godine postala izuzetno važna i prestižna za naše naučnice i predstavlja veliko ohrabrenje i podršku za niihov dalji angažman u nauci. Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je, da za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“, rekla je Dr Jelena Begović, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih “zelenih” rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Program u Srbiji deo je čuvene međunarodne inicijative L’Oreal – UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oreal –  UNESCO For Women in Science) u sklopu koje se duže od dvadeset godina širom sveta pruža podrška izvanrednim naučnicama koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.