28/03/2025
Innovation meets sustainability! As part of the IMPRESS project, researchers at the Institute of Food Technology (FINS) are developing an ingredient rich in astaxanthin, derived from low-trophic species. This natural pigment not only enhances the visual appeal of food products, but also boosts its functionality with powerful antioxidant and anti-inflammatory properties. Our ingredient enables the …
27/03/2025
Kancelarija za transfer tehnologije Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) organizovala je interaktivnu radionicu „Postanite preduzetnik za jedan dan u 24 koraka“, koju je vodio dr Pavle Jovanov. Dr Pavle Jovanov je podelio dragocena iskustva sa Belgrade Entrepreneurship Development Workshop-a, pod mentorstvom Billa Auleta sa Martin Trust Centra za preduzetništvo (MIT), i …
25/03/2025
Dear colleagues and friends, It is our great pleasure to invite you to the 9th International Feed Conference “Innovating Feed – Shaping the Future”, which will take place at the University of Novi Sad on October 15th and 16th, 2025. This year, FEED2025 will focus on four key topics shaping the future of feed science: …
21/03/2025
Borite se sa nesanicom zbog stresa i ubrzanog načina života? Kreativni ste i volite izazove? Sada imate priliku da budete deo tima koji razvija prirodan napitak koji poboljšava kvalitet sna. 💡 Kako da učestvujete? Prijavite se putem linka 👉 https://forms.gle/35oP7SBYTyfVEoGv8 i učestvujte u našem programu. Program uključuje: ✅ Uvodnu online radionicu ✅ Tri interaktivne online …
28/02/2025
The second activity within the CheTea3D project encompassed characterization of processed sour cherry pomace in terms of proximate composition and techno-functional properties. Based on the analysis conducted, favourable sour cherry pomace was elected to proceed to cookie production. This research was supported by the Science Fund of the Republic of Serbia, #12928, Advanced formulation of …
27/02/2025
Tim za senzorsku analizu FINS-a je posetio kompaniju VITAMINKA u Prilepu, Republici Severnoj Makedoniji, što je bila izuzetna prilika da bliže upoznamo njihovo rukovodstvo, tim stručnjaka i proizvodne procese. Imali smo čast da obiđemo pogone i steknemo uvid u sprovođenje senzorske ocene unutar kompanije. Tom prilikom je postignut dogovor o nastavku saradnje. Zahvaljujemo se domaćinima …
24/02/2025
U okviru projekta ALLIANCE EU, FINS je organizovao obuku za senzorsku ocenu 𝘈𝘳𝘪𝘭𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘮𝘢𝘭𝘪𝘯𝘦 u udruženju Ariljska malina. Učesnici su prošli kroz jednodnevnu obuku koja je obuhvatila osnovna senzorska svojstva zamrznute maline, metodologiju senzorske ocene ovog proizvoda, kao i primenu metode ocene 𝘙𝘢𝘵𝘦-𝘈𝘭𝘭-𝘛𝘩𝘢𝘵-𝘈𝘱𝘱𝘭𝘺 (RATA). Obuka je uključivala i praktičan trening, kao i senzorsku ocenu na …
20/02/2025
Tim za senzorsku analizu FINS-a, na čelu sa dr Mladenkom Pestorić i dr Draganom Ubiparip, uspešno je realizovao obuku testiranje zaposlenih iz kompanije Knjaz Miloš. Tokom obuke, učesnici su prošli testiranje čula i upoznali se sa osnovnim načelima i principima senzorske analize hrane, kao i primeni brzih metoda senzorskog profilisanja (Sorting and Sensory Polarised Positioning …
24/01/2025
Drago nam je da možemo podelimo sa vama da je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenivanje meda i Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uspešno završio Drugo nacionalno ocenjivanje meda. Testiranje je obavljeno u Laboratoriji za senzorsku ocenu Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom …
16/01/2025
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu uspešno obavljena obuka iz senzorske analize hrane i testiranje čula za kandidate iz Froneri Adriatic d.o.o., Stari Banovci, Stara Pazova. Obuka je obuhvatila osnovne principe, značaj i primenu senzorske analize hrane, pružajući mogućnost učesnicima da unaprede svoje veštine i doprinesu …