17/12/2025
Our colleagues Dr Dragana Ubiparip and Miloš Županjac prepared and delivered an interactive workshop for students focused on developing innovative and sustainable business models. Low-trophic species–based spreads currently being developed within the IMPRESS project were used as a case study for the Business Model Canvas, generating strong student engagement and highlighting the importance of educating …
12/12/2025
Today, as part of Days of BEST 2025 event, our colleague Dr Dragana Ubiparip will deliver a lecture and interactive workshop for selected students on transforming innovative ideas into sustainable business models. Inspired by the Impress Horizon Europe Project – whose mission includes empowering and educating young people in food innovation – this session will …
25/11/2025
💛🐝 Velika nam je čast što smo, kao predstavnice FINS-a, bile dio 10. jubilarnog Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji se održao u Tuzli, BiH, od 22. do 23.11.2025. godine. Posebnu zahvalnost dugujemo domaćinima na srdačnosti i toplom prijemu. Biti deo ove zajednice znači dijeliti znanje i iskustva, graditi prijateljstva i zajedno doprinositi razvoju pčelarstva …
21/11/2025
Објављен је Јавни позив за Еразмус одлазне мобилности особља. ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА (КОНКУРСА): новембар 2025. – 12. децембар 2025. године РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА: петак, 12. децембар 2025. године, до 23.59 часова ВРСТА МОБИЛНОСТИ: мобилност у сврху држања наставе или мобилност у сврху усавршавања ПЕРИОД РЕАЛИЗАЦИЈЕ МОБИЛНОСТИ: У току трајања летњег семестра академске 2025/2026. …
19/11/2025
U ponedeljak, 17.11.2025, NALED i Donau Soja organizovali su okrugli sto „Regenerativna poljoprivreda – ključ održivog ESG okvira i odgovor na klimatske promene“. Cilj događaja bio je da okupi predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički razmotrili načine unapređenja politika, praksi i partnerstava u oblasti održive i regenerativne poljoprivrede. Učesnici su razgovarali o …
06/11/2025
U okviru EIT Food RIS PSRAL projekta, Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS), Novi Sad, u saradnji sa kompanijom The CookeryMuse Company, sproveo je sveobuhvatnu analizu inovativnih sosova iz organske proizvodnje, zasnovanih na voću i povrću. Istraživanje je kombinovalo fizičko-hemijske i mikrobiološke analize, procenu održivosti, sa najvećim akcentom na savremen pristup u senzorskoj oceni proizvoda, …
05/11/2025
Сензорска оцена је реализована у оквиру семинара који је организовала фирма ALIMENTA д.о.о., Нови Сад, у сарадњи са Технолошким факултетом, Нови Сад, и FINS-ом, Нови Сад. Наш тим са FINS-а организовао је и спровео сензорску оцену на узорцима ферментисаних сувих кобасица и куване шунке, произведених у компанији GOMBIT, Инђија, са циљем презентације природних препарата шпанске …
04/11/2025
Од 14. до 16. октобра 2025. године, Научни институт за прехрамбене технологије (FINS) успешно је реализовао тродневну обуку из сензорске анализе хране за запослене компаније ВИТАМИНКА, Прилеп, Република Северна Македонија. Циљ обуке био је јачање знања и вештина у области сензорске науке, укључујући принципе перцепције, физиолошке и психолошке факторе, експериментални дизајн, сензорску оцену и статистичку …
03/11/2025
U FINS-u, u saradnji sa kompanijom BIO VITA, funkcionalna jaja obogaćena omega-3 (DHA i EPA) ocenjena su koristeći savremene, brze senzorske postupke ocene. Ove metode omogućavaju efikasno profilisanje i razlikovanje uzoraka, identifikaciju vrhunskih formulacija i pouzdan uvid u potrošačku prihvatljivost, u skladu sa potrebama industrije za brzom ocenom kvaliteta. Nutritivno unapređenje bez kompromisa u mirisu, …
20/10/2025
💡 🌿 We are very pleased to share that our colleagues Dr. Slađana Rakita and Dr. Vojislav Banjac presented part of the research conducted within the IMPRESS project at #FEED2025 conference. Their poster presentation, titled “Safety and Nutritional Evaluation of Duckweed (Lemna L.) for Use in Animal Feed”, provided an excellent opportunity to exchange ideas, …