Vesti

25/11/2025

Učešće istraživača FINS-a na 10. jubilarnom Kongresu pčelarstva i pčelinjih proizvoda

💛🐝 Velika nam je čast što smo, kao predstavnice FINS-a, bile dio 10. jubilarnog Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji se održao u Tuzli, BiH, od 22. do 23.11.2025. godine. Posebnu zahvalnost dugujemo domaćinima na srdačnosti i toplom prijemu. Biti deo ove zajednice znači dijeliti znanje i iskustva, graditi prijateljstva i zajedno doprinositi razvoju pčelarstva

21/11/2025

ЕРАЗМУС+ ЈАВНИ ПОЗИВ- ЕРАЗМУС+ ОДЛАЗНА МОБИЛНОСТ ОСОБЉА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ ПРЕМА ПРЕМА ДРЖАВАМА ЧЛАНИЦАМА ЕУ И ТРЕЋИМ ЗЕМЉАМА ПРИДРУЖЕНИМ ПРОГРАМУ- ЕРАЗМУС+ КА131

Објављен је Јавни позив за Еразмус одлазне мобилности особља. ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА (КОНКУРСА): новембар 2025. – 12. децембар 2025. године   РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА: петак, 12. децембар 2025. године, до 23.59 часова ВРСТА МОБИЛНОСТИ: мобилност у сврху држања наставе или мобилност у сврху усавршавања ПЕРИОД РЕАЛИЗАЦИЈЕ МОБИЛНОСТИ: У току трајања летњег семестра академске 2025/2026.

19/11/2025

Regenerativna poljoprivreda kao ključ održivog ESG okvira

U ponedeljak, 17.11.2025, NALED i Donau Soja organizovali su okrugli sto „Regenerativna poljoprivreda – ključ održivog ESG okvira i odgovor na klimatske promene“. Cilj događaja bio je da okupi predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički razmotrili načine unapređenja politika, praksi i partnerstava u oblasti održive i regenerativne poljoprivrede. Učesnici su razgovarali o

06/11/2025

Analiza inovativnih sosova iz organske proizvodnje / Evaluation of innovative organic fruit- and vegetable-based sauces

U okviru EIT Food RIS PSRAL projekta, Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS), Novi Sad, u saradnji sa kompanijom The CookeryMuse Company, sproveo je sveobuhvatnu analizu inovativnih sosova iz organske proizvodnje, zasnovanih na voću i povrću. Istraživanje je kombinovalo fizičko-hemijske i mikrobiološke analize, procenu održivosti, sa najvećim akcentom na savremen pristup u senzorskoj oceni proizvoda,

05/11/2025

Сензорика у пракси – од науке до укуса! / Sensory Science in Practice – From Science to Taste!

Сензорска оцена је реализована у оквиру семинара који је организовала фирма ALIMENTA д.о.о., Нови Сад, у сарадњи са Технолошким факултетом, Нови Сад, и FINS-ом, Нови Сад. Наш тим са FINS-а организовао је и спровео сензорску оцену на узорцима ферментисаних сувих кобасица и куване шунке, произведених у компанији GOMBIT, Инђија, са циљем презентације природних препарата шпанске

04/11/2025

Од дизајна до одлуке – од идеје до резултата Сензорска наука: од основе до примене / From Design to Decision – From Idea to Result Sensory Science: From Basics to Application

Од 14. до 16. октобра 2025. године, Научни институт за прехрамбене технологије (FINS) успешно је реализовао тродневну обуку из сензорске анализе хране за запослене компаније ВИТАМИНКА, Прилеп, Република Северна Македонија. Циљ обуке био је јачање знања и вештина у области сензорске науке, укључујући принципе перцепције, физиолошке и психолошке факторе, експериментални дизајн, сензорску оцену и статистичку

03/11/2025

Savremeni senzorski pristupi u službi inovacija i kvaliteta! / Modern Sensory Approaches in the Service of Innovation and Quality!

U FINS-u, u saradnji sa kompanijom BIO VITA, funkcionalna jaja obogaćena omega-3 (DHA i EPA) ocenjena su koristeći savremene, brze senzorske postupke ocene. Ove metode omogućavaju efikasno profilisanje i razlikovanje uzoraka, identifikaciju vrhunskih formulacija i pouzdan uvid u potrošačku prihvatljivost, u skladu sa potrebama industrije za brzom ocenom kvaliteta. Nutritivno unapređenje bez kompromisa u mirisu,

20/10/2025

IMPRESS Project at FEED2025 Conference

💡 🌿 We are very pleased to share that our colleagues Dr. Slađana Rakita and Dr. Vojislav Banjac presented part of the research conducted within the IMPRESS project at #FEED2025 conference. Their poster presentation, titled “Safety and Nutritional Evaluation of Duckweed (Lemna L.) for Use in Animal Feed”, provided an excellent opportunity to exchange ideas,

26/09/2025

IMPRESS projekat na sajmu „Nauka u akciji“

Projekat Impress Horizon Europe Project predstavljen je na sajmu Nauka u akciji u Novom Sadu, u organizaciji NALED-a, uz podršku Philip Morris International i BIO4 kampusa. Pametni „zeleni“ ekstrakti koje je razvio FINS i inovativna ambalaža partnera sa Trinity College Dublin izazvali su veliko interesovanje naučne zajednice i privrednih lidera.

25/09/2025

Seminar o inovativnim rešenjima u preradi mesa/ Seminar on Innovative Solutions in Meat Processing

Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad i u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) 18.09.2025. održan je stručni seminar o mogućnosti zamene nitrita i fosfata prirodnim preparatima španske kompanije PROSUR. Seminar je inicirala kompanija ALIMENTA DOO iz Novog Sada, a učesnici su bili predstavnici 15 industrija mesa iz Republike Srbije. Teorijski deo obuhvatio

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.