Vesti

05/11/2025

Сензорика у пракси – од науке до укуса! / Sensory Science in Practice – From Science to Taste!

Сензорска оцена је реализована у оквиру семинара који је организовала фирма ALIMENTA д.о.о., Нови Сад, у сарадњи са Технолошким факултетом, Нови Сад, и FINS-ом, Нови Сад. Наш тим са FINS-а организовао је и спровео сензорску оцену на узорцима ферментисаних сувих кобасица и куване шунке, произведених у компанији GOMBIT, Инђија, са циљем презентације природних препарата шпанске

04/11/2025

Од дизајна до одлуке – од идеје до резултата Сензорска наука: од основе до примене / From Design to Decision – From Idea to Result Sensory Science: From Basics to Application

Од 14. до 16. октобра 2025. године, Научни институт за прехрамбене технологије (FINS) успешно је реализовао тродневну обуку из сензорске анализе хране за запослене компаније ВИТАМИНКА, Прилеп, Република Северна Македонија. Циљ обуке био је јачање знања и вештина у области сензорске науке, укључујући принципе перцепције, физиолошке и психолошке факторе, експериментални дизајн, сензорску оцену и статистичку

03/11/2025

Savremeni senzorski pristupi u službi inovacija i kvaliteta! / Modern Sensory Approaches in the Service of Innovation and Quality!

U FINS-u, u saradnji sa kompanijom BIO VITA, funkcionalna jaja obogaćena omega-3 (DHA i EPA) ocenjena su koristeći savremene, brze senzorske postupke ocene. Ove metode omogućavaju efikasno profilisanje i razlikovanje uzoraka, identifikaciju vrhunskih formulacija i pouzdan uvid u potrošačku prihvatljivost, u skladu sa potrebama industrije za brzom ocenom kvaliteta. Nutritivno unapređenje bez kompromisa u mirisu,

20/10/2025

IMPRESS Project at FEED2025 Conference

💡 🌿 We are very pleased to share that our colleagues Dr. Slađana Rakita and Dr. Vojislav Banjac presented part of the research conducted within the IMPRESS project at #FEED2025 conference. Their poster presentation, titled “Safety and Nutritional Evaluation of Duckweed (Lemna L.) for Use in Animal Feed”, provided an excellent opportunity to exchange ideas,

26/09/2025

IMPRESS projekat na sajmu „Nauka u akciji“

Projekat Impress Horizon Europe Project predstavljen je na sajmu Nauka u akciji u Novom Sadu, u organizaciji NALED-a, uz podršku Philip Morris International i BIO4 kampusa. Pametni „zeleni“ ekstrakti koje je razvio FINS i inovativna ambalaža partnera sa Trinity College Dublin izazvali su veliko interesovanje naučne zajednice i privrednih lidera.

25/09/2025

Seminar o inovativnim rešenjima u preradi mesa/ Seminar on Innovative Solutions in Meat Processing

Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad i u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) 18.09.2025. održan je stručni seminar o mogućnosti zamene nitrita i fosfata prirodnim preparatima španske kompanije PROSUR. Seminar je inicirala kompanija ALIMENTA DOO iz Novog Sada, a učesnici su bili predstavnici 15 industrija mesa iz Republike Srbije. Teorijski deo obuhvatio

22/08/2025

IMPRESS Project- Innovation, teamwork, and making an impact

Innovation, teamwork, and making an impact – that’s what IMPRESS Project is all about. Following the first steps taken by our Teagasc colleagues, we’re continuing the biorefinery journey of Alaria esculenta, turning seaweed into natural compounds with the potential to boost health and sustainability. 🌊🌱

18/06/2025

EIT Food CEL 2025 – Consumer Engagement Labs: FINS & STRECO 021 workshop

Na drugoj radionici za razvoj novog prehrambenog proizvoda u okviru projekta EIT Food CEL 2025 – Consumer Engagement Labs, u saradnji sa kompanijom STRECO 021, kreatorima brenda RELOAD Energy Drinks, fokusirali smo se na razumevanje ciljne grupe potrošača. Razgovarali smo o njihovim životnim stilovima, potrebama i motivima koji bi mogli uticati na prihvatanje novog proizvoda

18/06/2025

Message from the Guest Editors

Dear Colleagues, Cereals are extremely important for human civilization. People have been using cereal grains in their diet since the dawn of time, and this is particularly true at present as, due  to consumers’ returning to the natural sources of food, integral cereals have become the basis of proper nutrition. Cereals are rich in complex

04/06/2025

IMPRESS project at 67th International Fair of Technics in Belgrade

Na 67. Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu, IMPRESS projekat je pokazao kako inovacije mogu da budu i održive i praktične. 🌿 👉 Predstavili smo biorazgradivu ambalažu od polimlečne kiseline, obogaćenu bio-aditivima dobijenim iz morskih algi. 🌊 👉 Posebnu pažnju privukao je i ekstrakt mikroalge bogat astaksantinom – prirodna crvena boja koja ujedno deluje i kao

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.