28/02/2025
The second activity within the CheTea3D project encompassed characterization of processed sour cherry pomace in terms of proximate composition and techno-functional properties. Based on the analysis conducted, favourable sour cherry pomace was elected to proceed to cookie production. This research was supported by the Science Fund of the Republic of Serbia, #12928, Advanced formulation of …
27/02/2025
Tim za senzorsku analizu FINS-a je posetio kompaniju VITAMINKA u Prilepu, Republici Severnoj Makedoniji, što je bila izuzetna prilika da bliže upoznamo njihovo rukovodstvo, tim stručnjaka i proizvodne procese. Imali smo čast da obiđemo pogone i steknemo uvid u sprovođenje senzorske ocene unutar kompanije. Tom prilikom je postignut dogovor o nastavku saradnje. Zahvaljujemo se domaćinima …
24/02/2025
U okviru projekta ALLIANCE EU, FINS je organizovao obuku za senzorsku ocenu 𝘈𝘳𝘪𝘭𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘮𝘢𝘭𝘪𝘯𝘦 u udruženju Ariljska malina. Učesnici su prošli kroz jednodnevnu obuku koja je obuhvatila osnovna senzorska svojstva zamrznute maline, metodologiju senzorske ocene ovog proizvoda, kao i primenu metode ocene 𝘙𝘢𝘵𝘦-𝘈𝘭𝘭-𝘛𝘩𝘢𝘵-𝘈𝘱𝘱𝘭𝘺 (RATA). Obuka je uključivala i praktičan trening, kao i senzorsku ocenu na …
20/02/2025
Tim za senzorsku analizu FINS-a, na čelu sa dr Mladenkom Pestorić i dr Draganom Ubiparip, uspešno je realizovao obuku testiranje zaposlenih iz kompanije Knjaz Miloš. Tokom obuke, učesnici su prošli testiranje čula i upoznali se sa osnovnim načelima i principima senzorske analize hrane, kao i primeni brzih metoda senzorskog profilisanja (Sorting and Sensory Polarised Positioning …
24/01/2025
Drago nam je da možemo podelimo sa vama da je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenivanje meda i Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uspešno završio Drugo nacionalno ocenjivanje meda. Testiranje je obavljeno u Laboratoriji za senzorsku ocenu Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom …
16/01/2025
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu uspešno obavljena obuka iz senzorske analize hrane i testiranje čula za kandidate iz Froneri Adriatic d.o.o., Stari Banovci, Stara Pazova. Obuka je obuhvatila osnovne principe, značaj i primenu senzorske analize hrane, pružajući mogućnost učesnicima da unaprede svoje veštine i doprinesu …
26/12/2024
CoCOI FoodTech: Co-Creation of Open Innovation in Food Technology, projekat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), podržan kroz prvi REINFORCING otvoreni poziv se uspešno privodi kraju. Projekat je doneo nov pristup naučnom istraživanju, promovišući otvorenu nauku, odgovorno i inkluzivno društveno istraživanje i otvorene inovacije (engl: Open and Responsible Research and Innovation; ORRI), …
16/12/2024
Prošle nedelje, tim za senzorsku analizu FINS-a je u kompaniji Bambi uspešno organizovao obuku pod nazivom OSNOVE SENZORSKE NAUKE: Uvod u senzorsku analizu hrane, namenjenu za više od 30 zaposlenih. Tokom obuke, učesnici su se upoznali sa osnovnim teorijskim i praktičnim aspektima senzorske analize hrane, uključujući testiranje čula i procenu njihove osetljivosti. Ovaj događaj je odličan primer …
13/12/2024
IMPRESS team presented our concept for development of spread from underutilized freshwater fish at Fair Food Vision in Belgrade! 🌿💡 The preliminary design of the spreads are the result of collaborative efforts between scientists, industry experts, and consumers. Together, we’re unlocking the potential of sustainable and underutilized resources to inspire new solutions for the food …
10/12/2024
Observation and tasting of the cookies assortment on Serbian market with addition of sour cherry was in the focus of the CheTea3D team members in the past month. This way, valuable information was gathered for the future business plan development. This research was supported by the Science Fund of the Republic of Serbia, #12928, Advanced …