25/11/2025
💛🐝 Velika nam je čast što smo, kao predstavnice FINS-a, bile dio 10. jubilarnog Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji se održao u Tuzli, BiH, od 22. do 23.11.2025. godine. Posebnu zahvalnost dugujemo domaćinima na srdačnosti i toplom prijemu. Biti deo ove zajednice znači dijeliti znanje i iskustva, graditi prijateljstva i zajedno doprinositi razvoju pčelarstva …
21/11/2025
Објављен је Јавни позив за Еразмус одлазне мобилности особља. ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА (КОНКУРСА): новембар 2025. – 12. децембар 2025. године РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА: петак, 12. децембар 2025. године, до 23.59 часова ВРСТА МОБИЛНОСТИ: мобилност у сврху држања наставе или мобилност у сврху усавршавања ПЕРИОД РЕАЛИЗАЦИЈЕ МОБИЛНОСТИ: У току трајања летњег семестра академске 2025/2026. …
19/11/2025
U ponedeljak, 17.11.2025, NALED i Donau Soja organizovali su okrugli sto „Regenerativna poljoprivreda – ključ održivog ESG okvira i odgovor na klimatske promene“. Cilj događaja bio je da okupi predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički razmotrili načine unapređenja politika, praksi i partnerstava u oblasti održive i regenerativne poljoprivrede. Učesnici su razgovarali o …
06/11/2025
U okviru EIT Food RIS PSRAL projekta, Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS), Novi Sad, u saradnji sa kompanijom The CookeryMuse Company, sproveo je sveobuhvatnu analizu inovativnih sosova iz organske proizvodnje, zasnovanih na voću i povrću. Istraživanje je kombinovalo fizičko-hemijske i mikrobiološke analize, procenu održivosti, sa najvećim akcentom na savremen pristup u senzorskoj oceni proizvoda, …
05/11/2025
Сензорска оцена је реализована у оквиру семинара који је организовала фирма ALIMENTA д.о.о., Нови Сад, у сарадњи са Технолошким факултетом, Нови Сад, и FINS-ом, Нови Сад. Наш тим са FINS-а организовао је и спровео сензорску оцену на узорцима ферментисаних сувих кобасица и куване шунке, произведених у компанији GOMBIT, Инђија, са циљем презентације природних препарата шпанске …
04/11/2025
Од 14. до 16. октобра 2025. године, Научни институт за прехрамбене технологије (FINS) успешно је реализовао тродневну обуку из сензорске анализе хране за запослене компаније ВИТАМИНКА, Прилеп, Република Северна Македонија. Циљ обуке био је јачање знања и вештина у области сензорске науке, укључујући принципе перцепције, физиолошке и психолошке факторе, експериментални дизајн, сензорску оцену и статистичку …
03/11/2025
U FINS-u, u saradnji sa kompanijom BIO VITA, funkcionalna jaja obogaćena omega-3 (DHA i EPA) ocenjena su koristeći savremene, brze senzorske postupke ocene. Ove metode omogućavaju efikasno profilisanje i razlikovanje uzoraka, identifikaciju vrhunskih formulacija i pouzdan uvid u potrošačku prihvatljivost, u skladu sa potrebama industrije za brzom ocenom kvaliteta. Nutritivno unapređenje bez kompromisa u mirisu, …
20/10/2025
💡 🌿 We are very pleased to share that our colleagues Dr. Slađana Rakita and Dr. Vojislav Banjac presented part of the research conducted within the IMPRESS project at #FEED2025 conference. Their poster presentation, titled “Safety and Nutritional Evaluation of Duckweed (Lemna L.) for Use in Animal Feed”, provided an excellent opportunity to exchange ideas, …
26/09/2025
Projekat Impress Horizon Europe Project predstavljen je na sajmu Nauka u akciji u Novom Sadu, u organizaciji NALED-a, uz podršku Philip Morris International i BIO4 kampusa. Pametni „zeleni“ ekstrakti koje je razvio FINS i inovativna ambalaža partnera sa Trinity College Dublin izazvali su veliko interesovanje naučne zajednice i privrednih lidera.
25/09/2025
Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad i u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) 18.09.2025. održan je stručni seminar o mogućnosti zamene nitrita i fosfata prirodnim preparatima španske kompanije PROSUR. Seminar je inicirala kompanija ALIMENTA DOO iz Novog Sada, a učesnici su bili predstavnici 15 industrija mesa iz Republike Srbije. Teorijski deo obuhvatio …