Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom za poboljšanje metabolizma i regulisanje telesne težine

Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je novi funkcionalni pekarski proizvod namenjen za ishranu pre svega osoba koje imaju poremećaj metabolizma, a mogu ga konzumirati i zdrave osobe.

Autori: Šimurina O. (CV), Šimurina O., Sakač M., Sedej I., Psodorov Đ., Mandić A., Mišan A., Pestorić M., Tadić V., Pilija V., Popović T., Arsić A., Arsić I.

Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je novi funkcionalni pekarski proizvod namenjen za ishranu pre svega osoba koje imaju poremećaj metabolizma, a mogu ga konzumirati i zdrave osobe.

Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je novi pekarski proizvod namenjen za ishranu pre svega osoba koje imaju poremećaj metabolizma, a mogu ga u ishrani upotrebljavati i druge odrasle osobe. Funkcionalna svojstva proizvoda potiču od biljne mešavine , u čiji sastav ulaze sledeće biljne droge: kora krkavine (Frangulae cortex), plod peršuna (Petroselini fructus), plod kima (Carvi fructus) i list mente (Menthae pip. folium). Nutritivnom svojstvu proizvoda doprinosi i laneno seme (4%), koje se za proces proizvodnje priprema močenjem sa toplom vodom u odnosu 1:2 tokom najmanje 2 sata. Kvalitet ostalih sirovina koje se koriste za proizvodnju hleba odgovara zahtevima Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa (Sl. list SFRJ, br. 52/1995). Na osnovu kvaliteta sirovina i željenog kvaliteta finalnog proizvoda (aroma i tekstura) razrađen je tehnološki proces pripreme i proizvodnje hleba sa lanenim semenom i biljnom mešavinom. Tehnološki proces pripreme podrazumeva formiranje homogenog testa koje se nakon oblikovanja podvrgava fermentaciji i pečenju. Dobijeni hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je specifične boje, sa zelenkastom nijansom, i specifičnog ukusa, koji potiče od biljnih droga, posebno mente.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.