0000-0002-9627-1598

18438486600



Dr Aleksandra Torbica

Naučni savetnik

OBRAZOVANJE

Diplomirani inženjer tehnologije, Tehnologija ugljenohidratne i stočne hrane, Tehnološki fakultet Novi Sad, 1993

Magistar tehnoloških nauka, Tehnologija ugljenohidratne hrane, Tehnološki fakultet Novi Sad, 2003

Doktor tehničkih nauka – Primenjene i inženjerske hemije, Tehnološki fakultet Novi Sad, 2007

(naslov teze: “Karakteristike gluteninsko-glijadinskog kompleksa zrna kao pokazatelj tehnološkog kvaliteta pšenice ”)

OBLAST ISTRAZIVANJA

Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Rukovodilac projekta IDEJE GutFriendlyCarbs (Fond za nauku RS, 2022-2024) i projekta MPNTR (2011-2019). Autor šest patenata o bezglutenskim proizvodima. Redovni profesor (2009-2021) na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Tehnologija konditorskih proizvoda). Autor dva univerzitetska udžbenika (Namenske masti za konditorsku i pekarsku industriju, 2020; Proračuni u tehnologiji konditorskih proizvoda, 2020). Od 2017. godine počasni profesor na School of Food Engineering, Harbin University of Commerce u Kini. Višegodišnje radno iskustvo tehnologa i direktora u prehrambenoj industriji (preradi voća i povrća, masti, pekarskih, poslastičarskih i konditorskih proizvoda).

This site is registered on wpml.org as a development site.