01/08/2024
Članovi tima H2020CROPDIVA projekta sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu -FINS sa zadovoljstvom su predstavili zanimljivu publikaciju pod nazivom „Isolation and Characterization of Faba Bean Proteins Using Different Techniques” na međunarodnoj konferenciji Green Chemistry and Sustainable Engineering (GreenChem-24), koja se održala u Lisabonu, Portugal, od 24. do 26. jula 2024. godine. Glavni fokus …
29/07/2024
Dear colleagues and friends, Take advantage of the early registration for the FoodTech 2024 Congress (https://foodtech.uns.ac.rs/speakers-2024/ ), which will be held in Novi Sad, Serbia, from October 16th to 18th (Hotel Sheraton). Early registration is available until August 15. We are excited to introduce our plenary speakers and their topics: · Cristina M. Rosell (University …
27/07/2024
Konkurs za izbor i imenovanje direktora
26/07/2024
U okviru projekta @ALLIANCE_EU, 11. i 12. Jula 2024. godine Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu -FINS organizovao je obuku kadrova za senzorsku ocenu Ariljske maline u predivnom Arilju! 🌿! 🌟 Prvi dan, učesnici su prošli kroz: 📊 Obuku o osnovnim senzorskim svojstvima prehrambenih proizvoda. 🔍 Testove za proveru čula. Drugi dan je …
17/06/2024
Our colleague, Dr Aleksandra Mišan, recently presented the IMPRESSproject at the 2nd Summer School on Innovative Technologies for Water Treatment as part of the Twinning TwiNSol-CECs project. The focus of her presentation was on the removal of micropollutants and contaminants of emerging concern, which is closely related to specific research activities within the IMPRESS project. …
06/06/2024
The 2nd European Halal Congress – Drugi evropski halal kongres je najprestižniji događaj u oblasti halal industrije u Evropskom regionu, održan od 28. do 29. maja 2024. godine. u Hotelu Hills, Sarajevo, u organizaciji Agencija za certificiranje halal kvalitete Bosne i Hercegovine. Cilj Kongresa je bio usmeren ka povezivanja akademske zajednice, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske …
05/06/2024
U utorak 04.06.2024. godine rukovodstvo Instituta je imalo čast da ugosti prof. dr Danijelu Bursać Kovačević (Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Univerziteta u Zagrebu) i prof. dr Predraga Putnika (Univerzitet Sever, Koprivnica), koji spadaju u red najcitiranijih hrvatskih naučnika, odnosno među 2% najuticajnijih naučnika u svetu prema Univerzitetu Standford, USA. Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima buduće saradnje, …
30/05/2024
Exciting news from the H2020Cropdiva project! On May 22nd, the Centre for the Promotion of Science, in collaboration with the FINS team, hosted an engaging workshop that brought the science of sourdough bread preparation using underutilized crops to a wider audience. Alongside enlightening discussions, attendees enjoyed a hands-on training session titled „Prepare Your Own Bread,“ …
30/05/2024
U organizaciji našeg Instituta, za kompaniju KOTEKS VISCOFAN d.o.o. iz Novog Sada, 27. i 28. maja 2024. godine održana je edukacija pod naslovom „Tehnologija proizvodnje kobasica – aplikacija i značaj omotača“! Tokom prvog dana edukacije, polaznicima su prezentovana ključna znanja vezana za tehnologiju, kvalitet i bezbednost različitih vrsta kobasica. Kroz teorijska predavanja, polaznici su se …
23/05/2024
U okviru 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, 21.05.2024. godine održan je događaj u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine i Novosadskog sajma koji je pružio priliku istraživačima sa FINS-a da se osvrnu na značajne promene na tržištu i učestvuju u diskusijama o perspektivama i mogućnostima za prehrambenu industriju u svetlu aktuelnih izazova. Nakon prezentacija dr Tamare Dapčević Hadnađev …