24/02/2025
U okviru projekta ALLIANCE EU, FINS je organizovao obuku za senzorsku ocenu 𝘈𝘳𝘪𝘭𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘮𝘢𝘭𝘪𝘯𝘦 u udruženju Ariljska malina. Učesnici su prošli kroz jednodnevnu obuku koja je obuhvatila osnovna senzorska svojstva zamrznute maline, metodologiju senzorske ocene ovog proizvoda, kao i primenu metode ocene 𝘙𝘢𝘵𝘦-𝘈𝘭𝘭-𝘛𝘩𝘢𝘵-𝘈𝘱𝘱𝘭𝘺 (RATA). Obuka je uključivala i praktičan trening, kao i senzorsku ocenu na …
20/02/2025
Tim za senzorsku analizu FINS-a, na čelu sa dr Mladenkom Pestorić i dr Draganom Ubiparip, uspešno je realizovao obuku testiranje zaposlenih iz kompanije Knjaz Miloš. Tokom obuke, učesnici su prošli testiranje čula i upoznali se sa osnovnim načelima i principima senzorske analize hrane, kao i primeni brzih metoda senzorskog profilisanja (Sorting and Sensory Polarised Positioning …
24/01/2025
Drago nam je da možemo podelimo sa vama da je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenivanje meda i Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uspešno završio Drugo nacionalno ocenjivanje meda. Testiranje je obavljeno u Laboratoriji za senzorsku ocenu Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom …
16/01/2025
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu uspešno obavljena obuka iz senzorske analize hrane i testiranje čula za kandidate iz Froneri Adriatic d.o.o., Stari Banovci, Stara Pazova. Obuka je obuhvatila osnovne principe, značaj i primenu senzorske analize hrane, pružajući mogućnost učesnicima da unaprede svoje veštine i doprinesu …
26/12/2024
CoCOI FoodTech: Co-Creation of Open Innovation in Food Technology, projekat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), podržan kroz prvi REINFORCING otvoreni poziv se uspešno privodi kraju. Projekat je doneo nov pristup naučnom istraživanju, promovišući otvorenu nauku, odgovorno i inkluzivno društveno istraživanje i otvorene inovacije (engl: Open and Responsible Research and Innovation; ORRI), …
16/12/2024
Prošle nedelje, tim za senzorsku analizu FINS-a je u kompaniji Bambi uspešno organizovao obuku pod nazivom OSNOVE SENZORSKE NAUKE: Uvod u senzorsku analizu hrane, namenjenu za više od 30 zaposlenih. Tokom obuke, učesnici su se upoznali sa osnovnim teorijskim i praktičnim aspektima senzorske analize hrane, uključujući testiranje čula i procenu njihove osetljivosti. Ovaj događaj je odličan primer …
13/12/2024
IMPRESS team presented our concept for development of spread from underutilized freshwater fish at Fair Food Vision in Belgrade! 🌿💡 The preliminary design of the spreads are the result of collaborative efforts between scientists, industry experts, and consumers. Together, we’re unlocking the potential of sustainable and underutilized resources to inspire new solutions for the food …
10/12/2024
Observation and tasting of the cookies assortment on Serbian market with addition of sour cherry was in the focus of the CheTea3D team members in the past month. This way, valuable information was gathered for the future business plan development. This research was supported by the Science Fund of the Republic of Serbia, #12928, Advanced …
25/11/2024
Научни институт за прехрамбене технологије (ФИНС) позива све заинтересоване студенте прве године докторских академских студија на Отворена врата поводом Осмог позива талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама, који је расписало Министарство науке, технолошког развоја и иновација. Детаљније о условима конкурса на сајту Министарства науке, …
14/11/2024
Attending the event European IP Helpdesk EU-13 Roadshow titled „Empowering Innovation: The Strategic Value of IP“ on 24 October 2024 at the Science and Technology park Novi Sad was a great opportunity to gather more information and gain knowledge on protection of intellectual property rights which is of great importance for the Proof of concept …