Priznati Patenti

Bezglutenski keks na bazi pirinča i heljde namenjen industrijskoj proizvodnji

Bezglutenski tvrdi keks na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije.

Kontakt osoba: Dr Aleksandra Torbica

Broj patenta: P-2010/0132

Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Sedej, I., Mandić, A., Pestorić, M., Mišan, A.

Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde, bez dodatka aditiva, i sa povećanim sadržajem prirodnih antioksidativnih materija

Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije, ali zbog specifičnog sadržaja rutina pogodan je i preporučljiv i za ishranu ljudi sa kardiovaskularnim smetnjama, kao i zbog ukupne nutritivne vrednosti i zdravom delu populacije u cilju prevencije prethodno spomenutih poremećaja metabolizma.

Kontakt osoba: Dr Aleksandra Torbica

Broj patenta: P-2009/0143

Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Kevrešan, Ž., Matić, J

Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom za poboljšanje metabolizma i regulisanje telesne težine

Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je novi funkcionalni pekarski proizvod namenjen za ishranu pre svega osoba koje imaju poremećaj metabolizma, a mogu ga konzumirati i zdrave osobe.

Kontakt osoba: Dr Olivera Šimurina

Autori: Šimurina O. (CV), Šimurina O., Sakač M., Sedej I., Psodorov Đ., Mandić A., Mišan A., Pestorić M., Tadić V., Pilija V., Popović T., Arsić A., Arsić I.

Postupak za proizvodnju speltinog slanog keksa sa smanjenim sadržajem masnoće

Postupak za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti za vrednost od 31,4% u odnosu na standardni speltin slani keks sastoji se od izmenjene recepture koja uključuje prirodnu sirovinu koja doprinosi smanjenju sadržaja masti, a pri tome da se mastifikacija proizvoda značajno ne menja.

Kontakt osoba: Dr Olivera Šimurina

Broj patenta: P-2014/0708

Autori: Šimurina O., Filipčev B., Bodroža-Solarov M.

This site is registered on wpml.org as a development site.