Reviving TRAditional Breadmaking Processes through Innovative Approaches – ReTRA



Revitalizacija tradicionalnih postupaka proizvodnje hleba kroz inovativne pristupe – ReTRA

Apstrakt projekta: Proizvodnja žita predstavlјa važnu komponentu privredne ekonomije Srbije i tesno je povezana sa socijalnim i kulturnim životima lokalnih proizvođača, industrije i potrošača. Iako žita čine osnovu piramide ishrane i njihov unos preporučuju svi nutritivni vodiči, udeo kalorija koje potiču od žita u dnevnom unosu kalorija po osobi je opao u poslednjih 10 godina. Nutritivni kvalitet hrane na bazi žita se uglavnom smatra lošim zbog toga što se ona proizvodi od rafinisanih proizvoda uz pomoć aditiva. Kako bi se popravio kvalitet pekarskih proizvoda i povećala njihova potrošnja, potrebne su inovacije u tehnologiji žita i proizvoda od žita. Navedeni izazovi se mogu prevazići uvođenjem nedovolјno korišćenih lokalnih sorti arhaičnih/alternativnih žita za koje se smatra da imaju bolјi nutritivni profil od modernih sorti, njihovih sporednih proizvoda kao izvora vrednih nutrijenata, kao i tradicionalne tehnologije kiselih testa kako bi se kreirali pekarski proizvodi sa dodatom vrednošću.  Iako je fermentacija uz pomoć kiselih testa jedna od najstarijih tehnologija, ona je istovremeno i važan moderan biotehnološki proces. Fermentacija uz pomoć kiselog testa trenutno doživlјava porast interesovanja među istraživačkom zajednicom zbog svojih brojnih funkcionalnosti i prednosti pošto metabolička aktivnost bakterija mlečne kiseline utiče na pobolјšanje kvaliteta hleba i omogućava kreiranje proizvoda bez aditiva. Zbog toga su dva osnovna cilјa ReTRA projekta: 1) kombinovanje tradicionalne fermentacije uz pomoć kiselog testa sa nedovolјno iskorišćenim sastojcima (alternativna žita, sporedni proizvodi žita) kako bi se kreirali inovativni i pametni pekarski proizvodi koji će zadovolјiti zahteve potrošača za zdravom, bezbednom i ukusnom hranom, a istovremeno očuvati lokalnu tradiciju (arhaična žita, mikrobiota kiselih testa), kao i 2) uspostavlјanje inter-disciplinarne mreže mladih srpskih istraživača sa komplementarnom ekspertizom posvećenih istraživanjima u oblasti inovativnog i održivog sistema proizvodnje hrane na bazi žita.

Način finansiranja: Fond za nauku Republike Srbije u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača – PROMIS

Učesnici na projektu

Projekat realizuju

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

Učesnik projekta: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Beograd

dr Nikola Popović

This site is registered on wpml.org as a development site.