Bezglutenski keks na bazi pirinča i heljde namenjen industrijskoj proizvodnji
Bezglutenski tvrdi keks na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije.
Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Sedej, I., Mandić, A., Pestorić, M., Mišan, A.
Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde, bez dodatka aditiva, i sa povećanim sadržajem prirodnih antioksidativnih materija
Bezglutenski hleb na bazi pirinča i heljde prvenstveno je namenjen za ishranu obolelih od celijakije, ali zbog specifičnog sadržaja rutina pogodan je i preporučljiv i za ishranu ljudi sa kardiovaskularnim smetnjama, kao i zbog ukupne nutritivne vrednosti i zdravom delu populacije u cilju prevencije prethodno spomenutih poremećaja metabolizma.
Autori: Torbica, A., Hadnađev, M., Sakač, M., Kevrešan, Ž., Matić, J
Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom za poboljšanje metabolizma i regulisanje telesne težine
Hleb sa lanenim semenom i biljnom mešavinom je novi funkcionalni pekarski proizvod namenjen za ishranu pre svega osoba koje imaju poremećaj metabolizma, a mogu ga konzumirati i zdrave osobe.
Autori: Šimurina O. (CV), Šimurina O., Sakač M., Sedej I., Psodorov Đ., Mandić A., Mišan A., Pestorić M., Tadić V., Pilija V., Popović T., Arsić A., Arsić I.
Postupak za proizvodnju speltinog slanog keksa sa smanjenim sadržajem masnoće
Postupak za proizvodnju slanog keksa od spelta pšenice sa smanjenim sadržajem masti za vrednost od 31,4% u odnosu na standardni speltin slani keks sastoji se od izmenjene recepture koja uključuje prirodnu sirovinu koja doprinosi smanjenju sadržaja masti, a pri tome da se mastifikacija proizvoda značajno ne menja.
Autori: Šimurina O., Filipčev B., Bodroža-Solarov M.