ALLIANCE
FULL TITLE: A hoListic framework in the quality Labelled food supply chain systems' management towards enhanced data Integrity and verAcity, interoperability, traNsparenCy, and tracEability - ALLIANCE
GRANT AGREEMENT ID: 101084188
PROGRAMME(S): HORIZON.2.6 - Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment (main programme); HORIZON.2.6.3 - Agriculture, Forestry and Rural Areas
TOPIC: HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-04 - Innovative solutions to prevent adulteration of food bearing quality labels: focus on organic food and geographical indications
PROJECT AIM: Future-proofing the quality of food supply chains is good for the environment and crucial for the health safety of consumers. Lax oversight of food supply chains can result in food fraud and unexpected problems, as well as profit loss for suppliers and more. The EU-funded ALLIANCE project will find a solution by developing an innovative holistic framework. It will ease the monitoring of products, protect data, and provide much-needed transparency and traceability. This will protect food supply chains while ensuring the consumption of safe food and reduced environmental impact.
Molekularne metode za naprednu biotehnologiju mikroalgi-MATOM
PROGRAM: Saradnje srpske nauke sa dijasporom finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije
BROJ UGOVORA: 6444895
BUDŽET: 10.000 EUR
PERIOD REALIZACIJE: 01.01.2021.-30.04.2023.
Bilateralni projekat Srbija-Austrija
Bilateralni projekat Srbija-Austrija za ciklus 2022-2024.
Partnerska institucija: HBLA Highschool and Federal Office of Viticulture and Pomology, Klosterneuburg
Biotechnological tools for optimization of short and medium chain carbohydrates content in cereal-based food to prevent gastrointestinal disorders – GutFriendlyCarbs
PROGRAM: IDEJE, finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije
BROJ UGOVORA: 7736059
BUDŽET: 275.623,03 EUR
CILJ ISTRAŽIVANJA: Najnovija istraživanja su dokazala da jedan deo prehrambenih vlakana (FODMAP jedinjenja) prouzrokuje smetnje u funkciji digestivnog trakta zdrave populacije, kao i pojačavanje tegoba kod populacije sa određenim gastrointestinalnim oboljenjima. Projekat GutFriendlyCarbs će se baviti iznalaženjem biotehnološkog načina razgradnje prisutnog viška sadržaja FODMAP jedinjenja tokom proizvodnje hleba i ostalih pekarskih proizvoda, koji će istovremeno zadovoljiti preporuke nutricionista i biti dopadljivi potrošačima.
Nutritivni, senzorni i gastronomski potencijal invazivne vrste raka Faxonius limosus u funkciji održivog razvoja ugostiteljsko turističkog sektora AP Vojvodine
Identifikacioni broj projekta: 142-451-2299/2021-01
Početak projekta: 1. jun 2021. godine
Kraj projekta: 1. jun 2022. godine
Finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2021. godini
Korisnik 1: Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu
Korisnik 2: Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Univerzitet u Novom Sadu
Kontakt informacije:
Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu
Adresa: Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republika Srbija
Kontakt osoba: dr Jasmina Lazarević
Email: jasmina.lazarevic@fins.uns.ac.rs
Telefon: +381 214853752