Istraživači

Dr Miljana Đorđević

+381(0)21/485-3824;

miljana.djordjevic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Ekspertiza u oblasti prehrambenog inženjerstva obuhvata izdvajanje i karakterizaciju novih funkcionalnih sastojaka iz biljaka i sporednih proizvoda prehrambene industrije, sa posebnim osvrtom na industriju šećera (lišće šećerne repe, rezanci i melasa), kao i formulisanje funkcionalnih prehrambenih proizvoda poboljšane nutritivne vrednosti. Pored toga, unapređenje efikasnosti procesa proizvodnje šećera predstavlja još jedno polje interesovanja. Obučena je za izvođenje analiza za određivanje parametara kvaliteta proizvoda, međuproizvoda i sporednih proizvoda industrije šećera, za izvođenje i tumačenje spektroskopskih analiza u infracrvenom delu spektra (FTIR) u cilju procene strukturnih promena u sastojcima hrane i proizvoda kao i analizu nutritivne vrednosti i tehno-funkcionalnih osobina sastojaka i proizvoda.

Dr Strahinja Vidosavljević

+381(0)21/485-3807;

strahinja.vidosavljevic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Procena uticaja parametara procesa na kvalitet hrane za životinje. Optimizacija pojedinih tehnoloških operacija, kao i kompletnog procesa proizvodnje hrane za životinje. Određivanje fizičko-hemijskih karakteristika, kao i mikrobiološkog kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda procesa proizvodnje hrane za životinje. Vazdušna klasifikacija sirovina u tehnologiji hrane i hrane za životinje.

M.Sc Bojana Radić

+381(0)21/485-3754;

bojana.radic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Zdravstvena bezbednost hrane i hrane za životinje, sa fokusom na hemijske kontaminente kao što su mikotoksini: razvoj, optimizacija i validacija različitih analitičkih metoda (HPLC-DAD/FLD/MS-MS; ELISA); uticaj vremenskih uslova na pojavu mikotoksina; tehnike redukcije. Iskustvo kao vodeći analitičar za ELISA tehniku i tečnu hromatografiju (DAD/FLD/ELSD) u okviru akreditovane Laboratorije za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane (FINSLab).

M.Sc Branislava Đermanović

+381(0)21/485-3830;

branislava.djermanovic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Student je doktorskih studija na Tehnološkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Oblast njenog istraživanja je Tehnologija prerade uljarica, biljnih ulja i masti. Tema doktorske disertacije se bazira na karakterizaciji ulja uljane repice, valorizaciji sporednih proizvoda uljarske industrije u cilju dobijanja visokovrednih komponenti i novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

M.Sc Lidija Perović

+381(0)21/485-3830;

lidija.peictukuljac@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Valorizacija sporednih proizvoda i biološkog otpada različitih prehrambenih industrija u cilju poboljšanja procesa proizvodnje ili kreiranja novog funkcionalnog proizvoda. Iskustvo u primeni različitih tehnika dekontaminacije sa fokusom na biosorpciju. U okviru akreditovane laboratorije FINSLab funkcija odgovornog lica odeljenja za prometni kvalitet-ispitivanje kvaliteta šećerne repe i zamenika vodećeg analitičara za atomsku apsorpcionu spektrometriju.

M.Sc Marina Đerić

+381(0)21/485-3779;

marina.djeric@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Studentkinja doktorskih studija Prehrambenog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Istraživanje u oblasti postharvest tehnologija voća i povrća i razvoj prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću.

M.Sc Milana Matić

+381(0)21/485-3791;

milana.rosul@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Razvoj čitavog spektra prehrambenih funkcionalnih proizvoda na bazi bundeve sa dodatom vrednošću. Primena novih ekstrakcionih metoda u cilju što boljeg očuvanja bioaktivnih jedinjenja, sa akcentom na karotenoide. Razvijanje metoda za određivanje bioaktivnosti i biodostupnosti raznih proizvoda.

M.Sc Milorad Miljić

+381(021/485-3770;

milorad.miljic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Ispitivanje hemijskog sastava i biološke aktivnosti različitih biljaka i njihovih proizvoda. Iskustvo u radu na nekoliko analitičkih metoda između kojih se izdvajaju Jonoizmenjivačka hromatografija (IEC), tečna hromatografija visokih performanski (HPLC), tečna hromatografija sa masenom spektrometrijom (LC-MS), procena antioksidativne aktivnosti ekstrakata i sekundarnih biomolekula iz različitih biljaka. Učesnik na projektu Gut Friendly Carbs u okviru programa IDEJE fonda za nauku Republike Srbije.

M.Sc Miloš Županjac

+381(0)21/485-3773;

milos.zupanjac@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Višegodišnje radno iskustvo u industriji prerade mesa i razvijanju novih proizvoda animalnog porekla. Takođe, kao vođa HACCP tima bio je uključen u proces upravljanja standardima kvaliteta prema smernicama Codex Alimentarius. Trenutno je student doktorskih akademskih studija, Studijski program: Prehrambeno inženjerstvo, na Tehnološkom fakultetu, Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu. Fokus na razvijanje novih proizvoda animalnog porekla sa biološki aktivnim jedinjenjima i senzorska analiza hrane.

M.Sc Nataša Đerić Ilić

+381(0)21/485-3791;

natasa.djeric@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Izolacija, karakterizacija i primena nutraceutika. Student doktorskih studija. Fokus istraživanja usmeren ka razvoju funkcionalnih prehrambenih proizvoda sa dodatkom klijanaca. Određivanje mikrobiološke slike proizvoda i primena različitih ekstrakcionih metoda za dobijanje fitonutritivnog profila proizvoda. Razvoj metoda za određivanje biodostupnosti i bioaktivnosti različitih jedinjenja. Tehnološki koordinator za žita i mlinske proizvode u sklopu FINSLab-a.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.