Istraživači

Dr Jelena Tomić

+381(0)21/485-3780;

jelena.tomic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Procena kvaliteta bražna, žita i drugih kultura sa biohemijskog, nutritivnog i tehnofunkcionalnog aspekta; razvoj pekarskih proizvoda sa poboljšanim nutritivnim i funkcionalnim osobinama; ispitivanje potencijala nusproizvoda prehrambene industrije kao sirovina za proizvodnju pekarskih i finih pekarskih proizvoda.

Dr Jovana Kos

+381(0)21/485-3837;

jovana.kos@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Zdravstvena bezbednost hrane i hrane za životinje, sa posebnim fokusom na hemijske kontaminente mikotoksine: razvoj, optimizacija i validacija analitičkih metoda (HPLC/DAD/FLD/MS-MS; ELISA); uticaj vremenskih uslova na pojavu mikotoksina; tehnike redukcije i procena rizika. Upravljanje kvalitetom u analitičkim laboratorijama.

Dr Ljubiša Šarić

+381(0)21/485-3792;

ljubisa.saric@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Mikrobiološka bezbednost i kvalitet namirnica biljnog i životinjskog porekla sa fokusom na ne-kravlja mleka i mlečne proizvode. Antimikrobna svojstva mlečnih proteina, esencijalnih ulja i biljnih ekstrakata. Iskorišćenje otpada iz industrije hrane u razvoju novih mikrobioloških podloga. Upravljanje kvalitetom u mikrobiološkim laboratorijama.

Dr Milenko Košutić

+381(0)21/485-3809;

milenko.kosutic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Кreiranje novih proizvoda sa dodatom vrednošću, valorizacija otpada iz prehrambene industrije, konsalting iz oblasti organske proizvodnje i GLOBAL GAP-a.

Dr Miona Belović

+381(0)21/485-3751;

miona.belovic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Ispitivanje uticaja ugljenohidratnih komponenti hrane (prehrambena vlakna, hidrokoloidi i skrob) na reološka, mikrostrukturna i teksturna svojstva prehrambenih proizvoda. Iskorišćenje sporednih proizvoda prehrambene industrije u cilju kreiranja prehrambenih proizvoda biljnog porekla sa dodatom vrednošću (zamena šećera, povećanje sadržaja prehrambenih vlakana i bioaktivnosti). Tehnologija prerade, ispitivanje kvaliteta i bezbednosti brašna, pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda, sa fokusom na proizvode od integralnog brašna.

Dr Nataša Ćurčić

+381(0)21/485-3751;

natasa.curcic@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Odgovorno lice i osnivač Odeljenja za molekularno-biološka ispitivanja, koje je deo akreditovane Laboratorija za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane - FINSLab. Fokus rada je na detekciji prisustva GMO u hrani biljnog porekla. Naučno-istraživački rad usmeren je na standardizaciju molekularnih metoda koje se koriste za izolaciju, detekciju i karakterizaciju mikobiota i njihovih sekundarnih metabolita u cilju kontrole kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda. Učestvovala u realizaciji nekoliko nacionalnih naučno-istraživačkih projekata, kao i međunarodnog projekta EU IPA, programa prekogranične saradnje.

Dr Nedeljka Spasevski

+381(0)21/485-3807;

nedeljka.spasevski@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Tehnologija proizvodnje hrane za životinje, valorizacija sirovina i proizvodnja gotovih smeša za ishranu životinja, upotreba alternativnih sirovina i sporednih proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrede za razvoj novih funkcionalnih proizvoda, određivanje fizičkih svojstava i hemijskog sastava hrane i hrane za životinje, spektrofotometrijska i HPLC analiza bioaktivnih jedinjenja.

Dr Olivera Šimurina

+381(0)21/485-3778;

olivera.simurina@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Razvoj prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi zrnastih kultura i primena novih tehnologija i naučnih dostignuća u cilju očuvanja funkcionalnih svojstava prerađene hrane. Iskustvo u dizajniranju inovativnih proizvoda i njihova implementacija u prehrambenoj industriji. Koautor četiri nacionalna patenta i više tehničkih rešenja za postupak proizvodnje proizvoda visoke nutritivne vrednosti i postupka iskorišćenja otpada iz prehrambene industrije.

Dr Renata Kovač

+381(0)21/485-3779;

renata.kovac@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Bezbednost hrane i hrane za životinje. Istraživanja iz oblasti tehnologija skladištenja (postharvest tehnologije) svežih proizvoda (voća i povrća) i ispitivanje ponašanja potrošača u vezi sa njihovim prehrambenim navikama. Tehnički koordinator i zamenik odgovornog lica novog Odeljenja za molekularno-biološka ispitivanja, u okviru akreditovane Laboratorije za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane (FINSLab), opremljenog savremenim uređajima neophodnim za izvođenje komercijalnih analiza, ali i za potrebe naučnoistraživačkog rada iz domena molekularne biologije. Iskustvo u akreditaciji metode za detekciju prisustva elemenata genetičke modifikovanosti (GMO) u uzorcima hrane i hrane za životinje biljnog porekla metodom Real-Time PCR-a.

Dr Slađana Rakita

+381(0)21/485-3811;

sladjana.rakita@fins.uns.ac.rs

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Proizvodi na bazi zrnastih kultura za ishranu ljudi i životinja. Upotreba alternativnih sirovina i sporednih proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrede u ishrani životinja. Unapređenje kvaliteta hrane za životinje primenom tehnoloških postupaka proizvodnje. Iskustvo u kontroli kvaliteta hrane za životinje sa fokusom na analizu masnih kiselina i promena u lipidnoj fazi.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.